Voedselallergieën en -intoleranties zijn alomtegenwoordig. Onlangs een diagnose gekregen? Dan is het belangrijk dat u de twee begrippen van elkaar kunt onderscheiden.
Bij een voedselallergie maakt uw lichaam bepaalde antistoffen aan die zich verzetten tegen eiwitten in voeding. Denk daarbij aan allergieën voor pindanoten, schaal- en schelpdieren of sojaproducten. De antistoffen kunnen bepaald worden via het bloed.
Bij een voedselintolerantie reageert uw lichaam mogelijks sterk op bepaalde voedingsbestanddelen. In tegenstelling tot een allergie, speelt het afweersysteem van uw lichaam daar niet in mee en kunnen de antistoffen niet bepaald worden via het bloed.
De klachten zijn echter wel gelijkaardig (bv. krampen, diarree en een opgeblazen gevoel). U kan o.a. intolerant zijn voor lactose, fructose, gluten en kleurstoffen.
Stefanie geeft voedingsadvies op maat van uw lichaam, verschaft ook uitleg over sportvoeding en ondersteunt diabetespatiënten.
Ontdek het unieke Be You-traject en word u optimaal bewust van de voedingskeuzes die u maakt in het dagelijkse leven.
Vraagt u zich af of u allergisch of intolerant bent voor een bepaald voedingsbestanddeel? Bekijk dan zeker deze pagina voor meer info.
Maak vandaag nog uw afspraak met diëtiste Stefanie Bollaert!